Műszaki vizsgáztatás folyamata, lépései


Cégünk egyik fő profilja a járművek műszaki vizsgáztatása. Az alábbiakban szeretnénk bemutatni azt a folyamatot, amin a járművek ilyenkor átesnek.

Előzetes átvizsgálás, elővizsga

Minden gépjármű a vizsgáztatás előtt átesik egy teljes körű ellenőrzésen annak érdekében, hogy az esetleges hibákra fény derüljön, és a jármű a hatósági előírásoknak tökéletesen megfeleljen. Az elővizsga menete teljes mértékben megfelel az élesben történő műszaki vizsga folyamatával.

A vizsgára való felkészítés opcionális lehetőség. Ha az átvizsgálás során javítást igénylő hibák, hiányosságok derünek ki, igény esetén árajánlatot készítünk ezek javítási díjáról. Ha  az árajánlaunk jóváhagyásra kerül, megkezdjük a javítást. Arra is van lehetőség, hogy a kiderült hiba javítását más szerelőműhelyben végezzék el, és a járművet azt követően hozzák vissza a vizsgára. Ha az autó végül mégsem műszaki vizsgázik le, akkor az előzetes átvizsgálásnak nincsen külön díja.

Ezt követően egy rövid adminisztráció következik, aminek keretében megtörténik a kérelem felvétel. Ha ez aláírásra kerül, megkezdődjük a műszakivizsgát, aminek a lépései az alábbiak.

Emisszió mérés – környezetvédelmi felülvizsgálat

A járművek üzemelésük közben idővel törvényszerűen csökkentik a befecskendezett rendszerek hatásfokát, aminek következménye a csökkenő teljesítmény és a megnövekedett fogyasztás mellett a károsanyag-kibocsátás. Fontos, hogy autója káros anyag kibocsátása megfelelő értéken maradjon, mert ezzel nem csak a környezetünket óvjuk, hanem így üzemanyag fogyasztás, és járművünk teljesítménye is optimálisabb lesz.

Üzemanyagtól függően különböző emisszió mérő beendezést használunk, amelyek jelzik azokat a károsanyagokat, amelyek meghatározzák az emisszió értékét.

Műszeres lengéscsillapító mérés

Számítógépes diagnosztikai padon bevizsgáljuk lengéscsillapítóinak hatásfokát. A műszer kerekenként megmozgatja és leméri a csillapítás idejét és amplitúdójá, azaz, hogy a kritikus frekvenciánál a jármű súlyának hány %-a marad az úton.

Műszeres fékmérés

A fék a gépjármű egyik legfontosabb biztonsági berendezése. Ahhoz, hogy a mozgó járművet biztonságosan megállítsuk, hatásosan működő, tökéletes műszaki állapotú fékre van szükségünk. Ezért rendkívül fontos a fékmérés rendszeressége.

Az ellenőrzés során a járművet egy számítógépes fékpadra helyezzük, ennek segítségével pontos eredményt kaphatunk a fékek állapotáról

Rázópados vizsgálat

A rázópados ellenőrzés lehetőséget ad arra, hogy olyan helyzetben is megvizsgálják a szakembereink a jármű futóművét, amikor az igazán nagy terhelést kap. Így olyan hibákra is fény derülhet, amelyet egy álló helyzetben, vagy emelőn lévő autónál nem lehet észrevenni.

Szemrevételezés

Ez, a vizsgálati folyamat lezáró része, ami például a világítás ellenőrzését, gumik állapotának felmérését vagy olajfolyást szűri ki.

A műszaki vizsga folyamatát a forgalmi engedély érvényesítése zárja le.

A műszaki vizsga lényege, hogy a forgalomban műszakilag hibátlan, biztonságos járművek közlekedjenek, e célt szolgálják kollégáink is.

Ha időszerűvé vált járművén a műszaki vizsga, ne habozzon, várja Önt a Full Solve Car csapata!